söndag 1 januari 2012

Wellegården 2011





Sumeringen av 2011 känns jättebra. Har inte varit så aktiv men det har skett många positiva saker och några dåliga, men det är ju så när man håller på med hund. Det är ju levande varelser och allt går inte riktigt som planerat. Men så här har det sett ut:

Wellegårdens Mayha återvände till kenneln i december 2010. Väldigt roligt och kändes spännande då det var en tik som jag gärna behållt som valp redan men tiden räckte inte riktigt till. Men som sagt nu kom hon tillbaka och det var med besked! En aktiv tik med både föremålsintresse och kamplust precis som det ska vara! 2011 startade med röntgen av unga damen och det var AD 0 och HD A/B jättenöjd! Efter det gjorde vi inträdesprov till försvarsmakten och det gick galant, hon är ju öppen och tillgänglig och de andra bitarna som kamp och lek finns så det gick fint!

Jämthunds tiken Albertssons Bitcha löpte i mars så då gick bilresan till Stavre i jämtland och dubbelchampion Krutmyrens Petter. Valet av hane grundades på Bitchas mor SE UCH Fjälljägarns Yska har en kull med denne Petter och dessa valpar är mycket bra, 4 jaktprovmeriterade och jaktchampions i kullen av 7 vid parningstillfället. En dröm uppfylldes att få ta en kull med jämthundsvalpar!

I maj föddes då 5 valpar 3 hanar och 2 tikar med stor dramatik! Kejsarsnitt! Är något som händer förr eller senare och nu hände det oss. 5 av 6 valpar överlevde, den 6 var död och hade dött kring ca 40 dygnet, satt som en propp och resten av kullen kom inte ut då förlossningsarbetet inte satte igång mer än att tempen sjönk till 36 grader och sen inte steg igen. Valparna levererades till mycket bra valpköpare kring Sveg, blir spännade att följa utvecklingen. En tikvalp stannar kvar på kenneln.

I maj kom även Nala tillbaka efter många turer och det var verkligen till min stora lycka, jättefin tik! Visste att någon av de andra i kullen såg fina ut, men det här var en överaskning. Även hon mycket trevlig mentalt med kamplust, föremålsintresse och inga problem med tillgänligheten. Bara att invänta röntgen då! Röntgen gick mycket bra. Röntgade Ninnah och Nala kullsystrar med AD 0 och HD A. Jättekul!

Layon blev godkänd ledarhund för synskadade och är nu utplacerad hos en familj.

I juli levererades jämthundsvalparna, vilka valpar! Helt annorlunda än att ha en schäferkull! Gap och skrik, uppe på benen tidigt och åt första gången som nåt jag aldrig sett förut! Härligt var det och gav många tillfällen till skratt.

Augusti kom och även lydnads prov för försvarsmakthundar, det gick bra för oss alla men var nervöst! Under vår och sommar har det varit full aktivitet med försvarsmakthundträningar.

Älgjakten startade första måndagen i september, regn regn och åter regn och inga älgar! Trist men mysigt att bo stugan. Veckan avslutades med bastu, ärtsoppa och punch, mysigt! Resten av höstens älgjakt har varit ganska bra, har inte skjutit något för Bitcha men har haft fina jobb i skogen med älgkontaker och ett tillfälle då hon skällde på björn vilket inte hänt tidigare. Hennes besök i Stavre resulterade i bra jakt och var med på 3 älgar där. Vi var till Värmland och jagade och där blev det en kalv för henne. Hon hade älg där på varje släpp. Är nöjd med hösten!

GU-F i Umeå var i två veckor, militär grundutbildning för frivilliga något man måste ha för att för att få jobba med sin hund som tjänstehund i försvaret. Roligt var det men jobbigt! Som en fortsättning på älgjakten med REGNET! Skyttet var bäst, 40 timmar på skjutbanan och fick igen ägna mig åt Glock(pistol), trivsamt återseende!

Får under hösten syn på en schäferhane som personifierar det jag vill ha i mina hundar. Rödbrun, maskulin och med drifter! Kontaktar Fjällbrantens kennel där han står nu Mannos Tamino. Planerar en parning som inte gick som det skulle, det blev inget. Missade starten på löpet, tog blodprov som försvann i oväder på västkusten. Tar nästa blodprov alldeles för sent men det var värt att prova och det var försen! Men vi planerar om och parar i början på sommaren i stället.

I oktober så var det certprov för försvarsmakthundar vilket blev platt fall för mig en klubbkamrat och 5 till. Den enda som klarade det var en annan klubbkompis och hennes clumber spaniel, suveränt gjort! För oss andra återstår att ta nya tag i vår.

Utställningar har det varit ont om men är nöjd med dem som varit. Mina 3 unga tikar Mayah, Ninnah och Nala fick excellent på SBK utställning urfällda och med noll ringkultur och oerfaren handler vilket är avgörande i schäfersammanhang. Vimsan fick reserv cert. På väg ner till SK Habo för MH stannade vi till i Karlstad för att vara med på schäferklubbens utställning. Det var lite lika där men med mera päls och erfaren handler blev det klassvinst för Mayah och en andra placering för Nala med fin kritik.

Mh dagen var kanon med fina Mh för mina hundar och jag fick se 2 polishundar genomföra Mh, en upplevelse och spökena levde farligt!

Året avslutas med att börja köra in unghundarna för att börja åka skidor med dem, något som jag ska satsa mera på 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar