torsdag 11 juni 2009

Sk Älvkarleby 10/6

Lasse och Mirak


Mats


Blossom och Vimsan får vila en stund innan sista kilometrarna



Fika paus i regnet! Mats, Irene och Catarina. Jättegott var det!
En regnig och kall trist dag avslutades med ett UHP (Uthållighetsprov) i Skutskär. Provet som är ett cykelprov anordnades i Schäferklubb Älvkarelbys regi. Vi samlades i Skutskärs Bks klubbstuga kl 18.00 för avfärd till skogen där provet skulle vara.
Vi var tre deltagare med hund. Lasse o Mirak, Irene o Blossom och jag o Vimsan. I provet som är två mil långt är det två pauser inlagda. Domare var Mats Axenvik, följeslagare i bil Catarina Axenvik som hade koll på farten och fikat i pauserna. Alla tre hundar blev godkända. Klockan 21. 00 var det klart och vi var klara för hemfärd med trötta hundar i bilen som inte såg till förrän vi var hemma igen!
Tack för en trevlig kväll i gott sällskap, det kan vi göra om!
/Anette

”Citat” från schäferhundklubbens sida: Uthållighetsprovet skall bevisa att hunden är i stånd att utföra en bestämd fysisk ansträngning”. På grund av hundens kroppsbyggnad kan de krävande ansträngningarna endast utföras i en löpövning, om vilken vi vet att den ställer stora krav på de inre organen, speciellt hjärta och lungor, samt rörelsemekanismerna.Utöver detta kommer även egenskaper som temperament och hårdhet till uttryck. Att ansträngningarna övervinnes, utan att hunden tröttas, får anses vara bevis för kroppslig sundhet och tillräcklighet av de önskade egenskaperna. Bägge delarna är en förutsättning för att hunden eventuellt kan användas i aveln.

· Det skall per cykel tillryggaläggas en sträcka av 20 km, med en genomsnittshastighet av 12 - 15 km/tim. Efter 8 km hålls en paus på 15 minuter, och efter ytterligare 7 km en paus på 20 minuter.
· Hunden skall (följande trafikordningen) springa i koppel vid cykelns högra sida i normalt trav.
· Kopplet skall vara av sådan längd att hunden hela tiden har möjlighet att anpassa sig till hastigheten.
· En för hög hastighet skall undvikas. Det är inget fel om hunden går fram i kopplet och drar.
· Däremot är det fel om hunden ständigt ligger bakom och måste dragas med.

1 kommentar:

  1. Detta skulle min Ripa älska fast det är klart hon är väl av fel ras :-) Men springa är livet säger hon. Kramar från oss i hogdal.

    SvaraRadera